Zuzana Terešová - Macrobios

Zdravá strava na principech makrobiotiky

Makrobiotické recepty

V této rubrice vám budu od října předkládat zajímavé recepty a vařící tipy. Budou rozebrány dle energií jin/jang a doplněny o varianty dle jednotlivých ročních období.

Než se tak stane, nabízím vám prozatím jídelníček z mého posledního semináře. Ten jsem vedla společně se svým mužem v Chadimově mlýně na Vysočině. Tématem byla práce s energiemi jin/jang a dále dle pěti prvků = pěti ročních období. Kromě makrobiotického vaření a teorie jsme denně 3 hodiny cvičili a vyzkoušeli jsme si i jednoduché cvičení z rodinných konstelací.

Jídelníček Chadimův mlýn (19.-23.7.2008)

1. den       

  • svačina: „tiramisu“ z amasaké
  • lehká večeře: polévka z červené čočky a sushi-maki

2. den

  • snídaně
    • miso polévka s pórkem a brokolicí, nať
    • kaše z ovsa, dýňová semínka, pickles, blanšírovaný daikon
    • zdravotní nápoj – ze sušeného daikonu
  • oběd
    • květáková polévka zahuštěná kukuřičnou moukou, bílé miso
    • kroupy vařené s umeboškami a několika plátky zázvoru
    • guláš z mrkve, tempehu, shoyu, zahuštěný kuzu, zelená nať
    • napařené letní zelí + šťáva z citrónu
    • cibulové pickles
  • svačina: hroznové víno a podušené nektarinky v agaru
  • večeře
    • těstoviny ve woku – s čínským zelím, shiitake, slunečnicovými semínky, marinovaným tofu a bílým misem
    • blanšírovaná brokolice a pickles

3. den

  • snídaně
    • vývar shiitake + kombu, čínské zelí, nudle, shoyu, pažitka
    • kaše z kukuřičné krupice a bílé rýže „Galaspára“, ořechy
    • blanšírovaná vodnice a mrkev, pickles
    • zdravotní nápoj – ume-sho-kuzu
  • oběd
    • cibulačka zahuštěná mochi kostkami, bílé miso, nať
    • jáhly
    • humus z cizrny
    • rolky z blanšírovaného čínského zelí plněné vařenou arame
    • nishime z mrkve a brokolice
    • tempura z natě mrkve, pickles
  • svačina: dušená jablka a sušené meruňky s kuzu (jedlo se teplé)
  • večeře: svíčková omáčka s kroupami, smaženým seitanem, blanšírovanou zeleninou a rybízem á la brusinky

4. den     

  • snídaně
    • miso polévka s vodnicí, pórkem a nattem, zelená nať
    • kaše z jáhel a žitných vloček, na to sladká omáčka ze sladu, rozinek, kuzu a špetku soli
    • blanšírované květák a brokolice, pickles
    • zdravotní nápoj – čerstvý lotus, daikon, mrkev
  • oběd
    • polévka – boršč s bonito flakes, zelená nať
    • kulatozrnná rýže
    • adzuki s podušenou cibulkou a celerem, shoyu
    • lisovaný salát z okurky s koprem, tofunézou a umeoctem
    • nishime z mrkve, pastiňáku a špalíčků pórku
  • svačina - palačinky
  • večeře
    • pšenice se smaženým tempehem na cibulce
    • kinpira z mrkve a daikonu (zelenina na nudličky se shoyu)
    • shio-kombu (řasa kombu dušená s troškou shoyu)
    • napařené zelí, pickles

5. den       

  • snídaně
    • miso polévka s cibulí a dýní hokkaido, nať
    • kaše z jáhel, krupek a bílé Galaspáry
    • blanšírovaná zelenina, pickles
    • zdravotní nápoj – z fazolí adzuki
  • oběd
    • zelňačka
    • natural rýže basmati vařená společně s řasou arame
    • bílé velké fazole dušené s mrkví, anýzem a  bílým misem
    • nishime z celých bílých cibulek s misem
    • brokolice na páře, pickles
  • svačina: pečený koláč s hruškami a polevou


Nikdo z účastníků semináře neměl během jeho trvání mlsnou a chuť na sladké, ačkoli to byly hlavní problémy, proč mimo jiné na kurz přijeli. To mě velice potěšilo, protože to znamená, že jídelníček byl chuťově vyrovnaný a nepřesolený.

Zuzana Terešová - Macrobios Makrobiotické recepty (foto: Bicudo)